Az enneagram célja, hogy megtanuljuk megfigyelni és összehangolni magunkat. Amikor megtanuljuk tudatosan érzékelni személyiségünket, az egyre átláthatóbbá fog válni és így sokkal közvetlenebb módon észlelhetjük valódi lényegünket.

 

hatos enneagram 01

Kép: Pixabay.com

Továbbra is működünk és létezünk majd világunkban, de mindinkább ráébredünk saját, egyéni önvalónkra. Ha változtatni szeretnénk magunkon, akkor próbáljuk meg tudatosan beépíteni az előnyös vonásokat, a negatívakról meg szokjunk le. Negatív mintázataink stressz esetén jelentkeznek. Érdemes visszaigazolást kérnünk szűk környezetünktől, milyennek látnak minket stressz helyzetben? Hogyan viselkedünk számunkra kényelmetlen, kínos, dühítő, sértő, bántó helyzetben?

Dinamikánk megértése hatékonyan közelíti meg tudattalan sérelmeinket és kompenzációinkat, ami gyógyuláshoz vezethet. Az enneagram szerint minden személyiségtípusnak vannak szomszédos szárnyai. Beazonosított típusunk szerint a szomszédos típusok vonásait is hordozzuk dinamikában. Nézzünk egy példát: Tételezzük fel, hogy az Én típusom 6-os személyiségtípus, akkor jellemző még rám a 5-ös és a 7-es személyiségtípusokból valamely vonás. Ezt a plusz két típust szárnynak vagy színezetnek hívjuk. Ha például a 6-os személyiségtípusom az 5-ös szárny felé hajlik, akkor komoly és igyekvő a beállítottságom, ha a 7-es szárnyba hajlik, akkor inkább a társaságkedvelő jellem illik rám.

A mai írásban az 6-os alaptípust és szárnyait fogjuk elemezni.

Ha a következő 10 kérdésből legalább 5-re igennel válaszolsz, akkor a Hatos alap személyiségtípusba tartozhatsz. Kérlek, hagyj időt a kérdések megválaszolására, ne csípőből reagálj.

1. Büszke vagy az intellektusodra?

2. Környezeted gyakran említi, hogy túlreagálod a dolgokat?

3. Nem bízol az emberekben?

4. Megbízható, precíz vagy?

5. Van, hogy próbára teszed barátaid, partnered hűségét?

6. Szokott gyötörni a gondolat, hogy a dolgok a lehető legrosszabbra fordulnak?

7. Éles helyzetben többször előfordul, hogy nem tudsz dönteni?

8. Jobban kedveled a kiszámítható dolgokat, mint az újat és az ismeretlent?

9. Hűséges társnak gondolod magad?

10. Amibe belefogsz, azt alaposan átgondolod, mielőtt bármit is tennél?

Ha mostanra megválaszoltad a kérdéseket és az 6-os személyiségtípusba tartozhatsz, akkor nézzük vajon melyik szárnyad felé hajlasz? Ezt onnan fogod megtudni, hogy az olvasottak közül, amivel könnyen azonosulsz magadban, akkor az lesz érvényes rád.

Hatos személyiségtípus:

Alapvetően a biztonságigénye motiválja. Érzelmes típus, bár ritkán mutatja ki, mit érez és akkor is csak azoknak, akik közel állnak hozzá. Azt gondolja biztonságosabb, ha azt teszi, amit mások várnak tőle és nem azt, amit a fejébe vesz. A szabályokkal nem mindig ért egyet és nem is mindig tartja be őket, de ettől még szeret róla tudni. Az emberekkel való első találkozás alkalmával, nála alakul ki úgy az első vélemény, hogy azt nehezen változtatja meg. Ebből vannak a gondjai. Nem szeret döntéseket hozni, de azt sem akarja, hogy mások döntsenek helyette, ebből némi zavar támadhat. Mások szándékaival kapcsolatosan gyanakvó, csak a bizalmasa véleményére ad. Dolgos, családias, szereti a vendégeskedést, szépérzéke lenyűgöző. Tud lelkesedni dolgokért, majd egyszer csak szkeptikussá válik. Nehézségei az aggodalomból fakadnak. Lojálisak, barátaihoz hűséges, keményen harcol meggyőződéséért Kitartóan védi családját, közösségét.

 

hatos enneagram 02

Hatos típus Ötös színezettel:

Az erős Ötös színezettel rendelkező Hatos típus intellektuális beállítottságú eredeti, érzékeny, csendesebb, de van, hogy kötözködik, arrogáns. Gyakran tűnik ki különböző területeken szakértelmével. Kiváló gyakorlati problémamegoldó. Vonzza Őt az a tudás rendszer, amelyben a szabályok és a paraméterek pontosan megszabottak. Erős figyelemkoncentrációra képes, viszont az érdeklődése szűkebb lehet. Jellemző érdeklődési területe a politikai ügyek és a közösségek szolgálata. Átlagosan független, komoly, gyakran magának való. Megnyugtatja a rendszer, a meggyőződés, ettől függetlenül szkeptikus. Hajlamos arra, hogy a világot veszélyes helynek tekintse, emiatt elfogult hozzáállást és nézeteket alakíthat ki magában. Például a titkolózás gyanakvóvá teszi. Reaktív, hajlamos hibáztatni vagy bűnbakká tenni azt, aki szerinte a biztonságát fenyegeti.

 

hatos enneagram 03

Hatos típus Hetes színezettel:

Megnyerő, mókás, kevésbé komoly, mint az Ötös színezettel rendelkező Hatos típus. Többnyire kerüli a nehéz témákat, figyelmét a biztonsági szükségletek kielégítése szempontjából érdekes területekre összpontosítja. Kötelezettségei tekintetében azonban nagyon is komoly, és komoly áldozathozatalra is hajlandó, hogy biztosítsa családja és a barátai biztonságát. Élvezi a jó társaságot, jó a kontaktusteremtő készsége. Átlagosan nagyon vágyik arra, hogy kedveljék, elfogadják. Nehezen beszél magáról vagy a gondjairól, közben meg magában arra vár, hogy szerettei bíztassák, támogassák, és bátorítsák. Kemény munkával próbálja enyhíteni szorongását, felelősségtudat kialakításával igyekszik megteremteni biztonságát. Biztos kapcsolatot keres, ám elég lassan köt barátságot. Hosszan figyeli meg a másik embert, hogy kiderüljön szavahihetősége és megbízhatósága. Támogatót és szövetségest keres.

 

hatos enneagram 04

A kiegyensúlyozott Hatos típus megbízható, szellemes és együttérző. Barátként és társként melegszívű, támogató. Ha a bizalom megerősödik benne, megszabadulhat szorongásaitól, ezáltal rengeteg energia szabadul fel benne.

Az írás tájékoztató jellegű, de nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

A következő írásban a Hetes típus és annak szárnyaival fogunk foglalkozni. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek olvass továbbra is minket.

                                                                                                                             Mészöly Kriszta

Karakterológus

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Milyen színezetei lehetnek az Ötös személyiségtípusnak?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!