Az enneagram célja, hogy megtanuljuk megfigyelni és összehangolni magunkat. Amikor megtanuljuk tudatosan érzékelni személyiségünket, az egyre átláthatóbbá fog válni és így sokkal közvetlenebb módon észlelhetjük valódi lényegünket. Továbbra is működünk és létezünk majd világunkban, de mindinkább ráébredünk saját, egyéni önvalónkra.

hetes enneagram 01

Kép: Pixabay.com

Ha változtatni szeretnénk magunkon, akkor próbáljuk meg tudatosan beépíteni az előnyös vonásokat, a negatívakról meg szokjunk le. Negatív mintázataink stressz esetén jelentkeznek. Érdemes visszaigazolást kérnünk szűk környezetünktől, milyennek látnak minket stressz helyzetben? Hogyan viselkedünk számunkra kényelmetlen, kínos, dühítő, sértő, bántó helyzetben?

Dinamikánk megértése hatékonyan közelíti meg tudattalan sérelmeinket és kompenzációinkat, ami gyógyuláshoz vezethet. Az enneagram szerint minden személyiségtípusnak vannak szomszédos szárnyai. Beazonosított típusunk szerint a szomszédos típusok vonásait is hordozzuk dinamikában. Nézzünk egy példát: Tételezzük fel, hogy az Én típusom 7-es személyiségtípus, akkor jellemző még rám a 6-os és a 8-as személyiségtípusokból valamely vonás. Ezt a plusz két típust szárnynak vagy színezetnek hívjuk. Ha például a 7-es személyiségtípusom a 6-os szárny felé hajlik, az jelentheti azt, hogy van hajlamom a nyugtalanságra, ha a 8-as szárny dominál akkor reálisabb vagyok a dolgokhoz.

A mai írásban az 7-es alaptípust és szárnyait fogjuk elemezni.

Ha a következő 10 kérdésből legalább 5-re igennel válaszolsz, akkor a Hetes alap személyiségtípusba tartozhatsz. Kérlek, hagyj időt a kérdések megválaszolására, ne csípőből reagálj.

1. Sokoldalúnak és társaságkedvelőnek gondolod magad?

2. Szereted az izgalmakat és az új élményeket?

3. Nehezen viseled az elvárásokkal teli, másoktól függő embereket?

4. Gyorsan ki szoktad heverni kudarcaidat?

5. Rosszul viseled, ha korlátozzák a szabadságodat?

6. Nem szereted a kötelezettségeket és a kötöttségeket?

7. Van, hogy félénknek gondolod magad, miközben mások mindig magabiztosnak látnak?

8. Hajlamos vagy néha túlzásba vinni azt, amit csinálsz?

9. Mondták már neked, hogy sokszor mondasz váratlan, meglepő dolgokat?

10. Szeretsz jól élni, kalandozni?

Ha mostanra megválaszoltad a kérdéseket és az 7-es személyiségtípusba tartozhatsz, akkor nézzük vajon melyik szárnyad felé hajlasz? Ezt onnan fogod megtudni, hogy az olvasottak közül, amivel könnyen azonosulsz magadban, akkor az lesz érvényes rád.

Hetes személyiségtípus:

Szeret utazgatni, szereti az újfajta ízeket, embereket és élményeket. Imádja az élet mesés kavalkádját felfedezni. Általában a naptára tele van programokkal, unatkozni nem szeret. Fontos számára az izgalom, a kényelem, de főleg az új inger, a változatosság. Állandóan gondolkodik, egyszerre több mindenen. Beszélnek hozzá, még bólogat is, úgy tűnik figyel, közben legalább 5 dolgon agyal még. Ő az a személyiségtípus, aki ha már valamit nem élvez, szinte azonnal abbahagyja. Céltudatos, ha igazán akar valamit, megtalálja a módját, hogyan szerezze meg. Fő gond, hogy hamar elterelődik figyelme, ebből adódnak konfliktusai, főleg kapcsolataiban. Előre látja az eseményeket, röptében alkotja az új gondolatokat, ötleteket. Azok a tevékenységek kötik le, ami serkentően hat elméjére.

 

hetes enneagram 06

Hetes személyiségtípus Hatos színezete:

A Hatos színezettel rendelkező Hetes személyiségtípus általában érzékenyebb, igyekszik megnyerő lenni, hajlamos elkötelezni magát valami mellett. Kötelességtudó, aggódó, sok esetben bizonytalan, könnyen sértődik és nehezen dönt. Produktív, játékos, kíváncsi és kreatív. Jó a humora, pozitív szemléletű. Szívesen működik együtt másokkal, jó szervező, sokat képes elérni látszólag kevés erőfeszítéssel. Kedveli a változatosságot és jó kapcsolatteremtő. A szórakoztatóipart, a közönségkapcsolatokat, a sajtót mintha csak neki találták volna ki. Izgatják az új ötletek, szellemes és megnyerő, tele van energiával. Van hajlama a szétszórtságra, ilyenkor kevésbé képes végig vinni feladatait. Bizonytalanságérzetéből fakadóan mániás, ideges jelleg figyelhető meg nála. Az erőteljes élményeket keresi, nem szeret egyedül lenni, viszont válogatós. Kettősségére példa, hogy él benne a vágy arra, hogy továbblépjen egy “ zöldebb legelőre “, miközben fél az elvesztéstől. Szorongása a rejtett kisebbrendűség érzetéből is fakad.

 

hetes enneagram 03


Hetes személyiségtípus Nyolcas színezete:

Az erős Nyolcas színezettel rendelkező Hetes személyiségtípus általában erőteljes, rámenős, türelmetlen. Társaságkedvelő, de kicsapongó, féktelen is lehet. Benne van a hajlam az énközpontúságra és a csalfa magatartásra. Anyagi szemléletű, gyorsasága erős késztetéssel párosul. A hatalmi pozícíó érdekli. Elszánt arra, hogy megszerezze, amit akar, gyakorlatias, két lábbal áll a földön. Vágyai kielégítése érdekli, ami ha alacsony szinten mozog, akkor nem tisztességes minőségben ér el. Olykor agresszív megnyilvánulásai is lehetnek. Nem fél az egyedülléttől, egyértelműen kifejezi elvárásait és azt, hogy mit hajlandó eltűrni. Egyenessége sokszor csap át egy nyers modorba, így tudattalanul is félretaszítja a körülötte lévő embereket. Munkamániás jellegét az élmények összegyűjtésének vágya mozgatja. Mottója az “Én megérdemlem”. Nagyon energikus, izzó elevenség jellemzi. A kiegyensúlyozott Hetes típus közös élményekre vágyó, kellemes partner. Bőkezű, optimista beállítottságú, vidám. Az emberek jól érzik magukat a társaságában, és örömmel segíti szeretteit céljaik elérésében.

 

hetes enneagram 05

Az írás tájékoztató jellegű, de nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

A következő írásban a Nyolcas típus és annak szárnyaival fogunk foglalkozni. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek olvass továbbra is minket.

                                                                                                                                    Mészöly Kriszta 

                          Karakterológus

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Milyen színezetei lehetnek a Hatos személyiségtípusnak?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!