Hány nő kelhetett útnak az Ízek, imák, szerelmek óta? Egyszerre imádjuk, gyűlöljük és irigyeljük is azt, amit Elizabeth Gilbert mutatott nekünk. Vajon miért? Talán, mert minden nő életében eljön az a pont, amikor felteszi magának a kérdést: és most mégis hogyan tovább? 

 

 nemacel afontos 02

kép: pinterest

 

A gimnázium vége felé, az oly sokat emlegetett felnőtt élet küszöbén pontosan megvolt a tervem. Az egyetemből (mert ugye papír nélkül…) mindent kihozok, amit csak lehet: tanulok, barátkozom, élvezem a fiatalság minden egyes percét. És persze megismerem majd életem szerelmét, akivel pár év után összeköltözünk, gyönyörű esküvőnk lesz, sikereket érünk el a munkánkban, majd csodálatos gyermekeink lesznek, és mindenki minket irigyel. Anya leszek, feleség és dolgozó nő. Pontosan úgy, ahogyan a 21. században elvárja tőlem a társadalom. Azonban teltek múltak az évek, és egyre távolabb kerültem ezektől tervektől, az utolsó kettes számjeggyel kezdődő születésnapomon pedig szembe kellett néznem a szomorú valósággal: semmi sem úgy sikerült, ahogyan azt megálmodtam.

 

És arra is rá kellett döbbenem, hogy a hétköznapok rutinjában teljesen megfeledkeztem azokról, a manapság oly sablonosnak tűnő kérdésekről, mint ki vagyok vagy hová tartok. Szépen, lassan és észrevétlenül elkezdtem bezárni magam a saját világomba. Ez először örömmel töltött el, hiszen volt időm olvasni, venni egy habfürdőt kedvenc magazinjaimat lapozgatva, vagy épp hajnalig nézni egy sorozatot. Ezek a dolgok azonban kezdték elveszíteni varázsukat: a könyvet felváltotta a tv, minden mást pedig a korai alvás. Napról napra fáradtabb lettem, semmihez sem volt kedvem, csak a túlélésre játszottam. Mindezt úgy, hogy azt a munkát végezhettem, amit mindig is szerettem volna, és egy olyan ember volt mellettem, aki mindent megtett volna értem. Ekkor került a kezembe a kultikus könyv, a nők bibliája, az Ízek, imák, szerelmek. Hihetetlen, hogy több mint tíz éve adták ki, népszerűségéből azonban mit sem veszített. Rengetegen imádják és ugyanannyian bírálják is, egy azonban bizonyos: végigsöpört a világon. Julia Roberts és Javier Bardem főszereplésével pedig egy film is készült belőle.

 

nemacel afontos 02

 

Az alapsztori szerint Liznek mindene megvan, amiről – úgy tűnik – minden nő álmodik: férj, csodás ház, sikeres karrier. Valamiért mégsem érzi magát boldognak, így nyakába veszi a világot egy egész esztendőre. Felmond, elköltözik és elválik a férjétől. A harmincas évei elején jár. Először Olaszországba megy, onnan Indiába utazik, majd Indonéziába. Mindenhol mást és mást tapasztalva, végül megtalálja önmagát. De hogyan lehet még mindig ennyire népszerű a történet több millió nő körében? A sorok között egyfajta spirituális utazáson veszünk részt mi is, és a szabadság sejlik fel a szavak között. Az, amire annyira vágyunk, de amit olyan elképzelhetetlenül nehéznek tartunk elérni.

 

A legtöbb nő játszi könnyedséggel tud azonosulni Liz problémáival: milyen szeretni valakit, aki nem szeret viszont, vagy épp nem bízni igazán önmagunkban… Ráadásul megannyi elvárásnak kell megfelelnünk, ez egyenes út lehet a stresszhez vagy a depresszióhoz. Ekkor kezdünk el vágyni a szabadságra, amihez talán pontosan az kell, hogy az egész életünket kuszának lássuk.

 

nemacel afontos 03

 

Liz utazását mi, hétköznapi nők is megtehetjük, csak meg kell nyitnunk magunk előtt a lehetőségeket, beengedni a világot. Ehhez nem szükséges egy egész éven át a világot járni, elég a felismerés, az életigenlés és megtalálása létezésünk új értelmének. Azt azonban ne feledjük: nem megfutamodás, ha magunk mögött hagyunk dolgokat, sokkal inkább valaminek a kezdete. A társadalom gyakran azt sulykolja, fogadjuk el az életünket úgy, ahogy van. Azonban az csakis a mienk, és először saját magunknak kell megfelelnünk.

 

Így hát elhatároztam, megbékélek önmagammal és azzal, hogy nem az a terv valósult meg, amit az egyetem előtt megálmodtam, hiszen lehet, hogy valami sokkal izgalmasabb felé tartok.

 

Laszkács DeniseAmennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Régen minden más volt. Biztos jó dolog a változás?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!