Mind futottunk már bele gyűlölködő emberbe vagy voltunk már valakinek a gyűlöletének a tárgya. De talán még bennünk is ébredt már néhány alkalommal gyűlölet, ami kétségkívül negatív dolog, viszont nem igaz, hogy maga az ember is rossz, aki gyűlölködik. Csak érzelmileg és értelmileg fejletlen.

 

 

gyulolet gyenge ember 01

Kép: pinterest.es

 

Biztos észrevetted: aki gyűlölködik, annak mindegy mit mondasz. Csak a saját igaza, véleménye létezik. Gyűlöl, mert dühös, haragszik, sértődött. Ugyanis az illető gyűlölni akar. Nem azért, mert rá van kényszerítve, mert nincs más választása. Egyszerűen így döntött. Megtehetné, hogy felhagy a gyűlölködéssel – vagy legalábbis törekszik rá – de nem teszi, mert valahol ragaszkodik hozzá.

Azt kérded miért? Miért jó az valakinek, ha gyűlölködik? Egyrészt mert azt hiszi, abszolút igaza van. A gyűlölet adja meg nekik a lelki békét, a nyugalmat. A gyűlölet biztonságot ad neki, hiszen egyszerűbb valamit vagy valakit elutasítani, mintsem megszeretni, elfogadni. Másrészt – ez már nem tudatos – de a gyűlölet egyenlő a kényelemmel, ahogy azaz előbb is kiderült.

 

 

Kényelmesebb haragudni valakire, semmint erőfeszítéseket tenni azért, hogy megbocsássunk neki. Kényelmesebb valamit rühellni, semmint megismerni. Egyszerűbb kiadni magunkból a dühöt, pocskondiázni valakit, elküldeni a fenébe, mintsem átgondolni a szavait, a tetteit. Arról nem is beszélve, hogy így elkerüli azt, hogy magába keljen néznie, elvégre nincs annál fájdalmasabb, mint az önpofon: bakker, tényleg velem van a gond. Jobb ezt másra hárítani, semmint szembenézni a saját hiányosságainkkal vagy hibáinkkal!

Szerencsére azért vannak olyanok, akik belátják, mit rontanak el vagy hogy nem éri meg gyűlölködniük, mert nem lesz tőle jobb.

 

 

Hacsak nem boszorkányok, aligha fogják halálra átkozni a másikat. Legfőképpen maguknak ártanak a gyűlölködéssel, hiszen aktívan mérgezik vele testüket és lelküket. Folyamatosan kínozzák magukat azzal, hogy gyűlöletre állítják be magukat vagy nap, mint nap, igyekszenek valakit gyűlölni. Bár könnyűnek tűnik a gyűlölködés, valójában rengeteg energiát emészt fel, főleg akkor, ha tartósan csinálja az ember, márpedig könnyű rászokni. De rengeteg energia kell ahhoz is, hogy tudatosan legyen herótunk valakitől és mantrázzuk azt, hogy nincs megbocsátás. Így akadályozzák magukat a továbblépésben. Ha pedig jobban belegondolsz, a gyűlölködő embereket a legtöbben elkerüljük, mert kész energiavámpírok, valósággal lezabálják az energiáinkat. Borzasztóan rossz őket hallgatni, a közelükben lenni, árad belőlük a sötét erő, tehát nem túl kapcsolatépítően viselkednek.

 

gyulolet gyenge ember 02

 

Jól tudod, hogy nekik aztán beszélhetsz, tarthatsz napestig kiselőadást a szeretetről, a megbocsátásról, az elfogadásról. Szarni fognak rá. Önzőek és csak a saját sérelmük, illetve érdekeik foglalkoztatják őket. Egyszerűen képtelenek felfogni, amit mondasz, mert érzelmileg és értelmileg csököttek. A legtöbb olyan ember, aki legalább átlagos szinttel bír, egy idő után rájön, hogy nincs értelme a gyűlöletnek, mert csak árt vele magának vagy másnak. Rájön, hogy rossz úton jár. Vagy szimplán egy idő után elengedi, nem ragaszkodik hozzá és esetleg megbocsát. Mert ép ésszel belátta. Netán érzelmileg elég fejlett ahhoz, hogy rájöjjön, saját magát húzza le és kellemesebb a szeretet, a szabadság, a béke a szívében, semmint a harag.

 

Az értelmi és érzelmi fejlettség fejleszthető. A legjobb, ha már gyerekkorban foglalkoznak vele a szüleink és megtanítanak olyan bölcsességeket, hogy a szeretet számít, a megbocsátás, nem szabad haragudni valakire, mindenki hibázhat.  Ám egyeknek nem lett megtanítva, hogyan kezeljék a konfliktust, a belső feszültséget, hogy irigykedés és mások lehúzása helyett, igyekezzenek elérni a saját céljaikat.  Ám ahol nem kap az ember ilyen remek útravalót az életben, annak magától vagy mások által kell rájönnie. Hála az égnek sokan maguktól is belátják ezeket.

 

gyulolet gyenge ember 03

 

Hogy mit tehetsz akkor, ha gyűlölködés áldozata vagy? Esetleg valaki aktívan gyűlölködik a környezetedben? Semmit. Megpróbálhatod meggyőzni miért ne tegye. Csakhogy a legtöbb esetben egyik fülén be, a másikon ki. Ne törődj vele. Ha pedig te vagy a gyűlölködés célpontja, akkor is tojj rá magasról. Annak az embernek mindegy mit mondasz, mit teszel, gyűlölni fog, mert gyűlölni akar. Gyűlöl, mert sikeres vagy, szép, okosabb, szerencsésebb, tehetségesebb vagy mert nem tettél neki szívességet. Jobb, ha nem próbálsz meg hozzá idomulni, mert ha egyszer engedsz, máskor is elvárja majd. Onnantól kezdve a gyűlöletével fog zsarolni. Ne menj bele!

 

Ha fontos számodra a személy, segíts neki abban, hogy meglelje a békéjét és elengedje a gyűlöletet. Nem biztos, hogy sikerrel fogsz járni, de legalább megkapod az esélyt, hogy elmondhasd: megpróbáltad. De ha egy idegenről, egy kevéssé fontos illetőről van szó, talán jobb, ha elengeded. Csak egy valamit ne tegyél (még): gyűlöletre ne felelj gyűlöletre. Ne veszítsd el a lelki békédet. Inkább érezz iránta együttérzést és szeretetet, jusson eszedbe: ez az ember gyenge. Érzelmileg és értelmileg alattad áll, mert fejletlen. Törekedj arra, hogy megbocsáss neki, még akkor, ha fájdalmat vagy problémát okozott. Nincs értelme harcolni vele, nem vagytok egy súlycsoportban. Fogadd el, ha ő úgy dönt, a gyűlölködést választja.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Honnan tudhatod, hogy te már érett és bölcs ember vagy?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!