Többször hallottam már ezt a mondatot különböző korú nők, de nagy ritkán még férfiak szájából is. Ütötte már meg a fülemet 40, 50, de még 60 éves korban lévő nőktől is. Ráadásul olyanoktól, akikről ránézésre meg sem mondanád a korukat, akik csinosak és jól tartják magukat. Szóval az ember ott áll vele szemben, nézi és képtelen felfogni, hogy mi a jó Istent szégyell a korán?

 


szegyelli a korat 01

 

Kép: Freepik.com

 

Mivel bizonyára túl fiatal vagyok ahhoz, hogy megértsem, hát megkérdeztem a hölgyeket, hogy ugyan mondják már el, mit lehet szégyellni a korukon, mert számomra felfoghatatlan. Egy 41 éves nőtől kaptam a legnyilvánvalóbb választ, amit még magamtól is kitudtam sakkozni. A válasz pedig nem más volt, minthogy: a külsejét. Mikor belenéz a tükörbe egyre több ráncot lát már az arcán. Kezdenek megszaporodni az őszhajszálai. Ha nem sportolna rendszeresen, már valószínűleg hurkái lennének és eltunyult volna, de még így is látja, hogy a bőre kezd megereszkedni és hogy az integető izom sem akar eltűnni. Megértem, a szépség látszólagos hanyatlása minden nőt megvisel. Még akkor is, ha mellette boldog párkapcsolatban, házasságban él. Mert ők azután istennők szeretnének maradni a férjük szemében. Nincs ezzel semmi gond. De ki mondta azt, hogy már nem szépek? Nagyon is szépek, legfeljebb másfajta szépséget képviselnek. Már nem a fiatal szépséget, hanem az érett nő gyönyörűsége rejlik bennük. Igen, a kor előrehaladtával tetszik vagy sem, megváltozik a testünk, de attól még nem veszítjük el a szépségünket, csak az is átalakul.

 

szegyelli a korat 02

 

Csakhogy sajnos nem így látja az a negyvenes elvált nő, aki mondjuk randizik és a sors egy pár évvel fiatalabb férfival hozza össze és felmerül a kérdés: Hány éves vagy? A nő bevallja és sajnálatos módon sokuktól hallottam már, hogy elutasításban volt részük mert a fiatalabb férfit zavarta a kor, hogy a nő elvált és akár az, hogy gyereke van. Nem lehet azt mondani erre, hogy szemétség, mert van ilyen, aki nem érzi magát érettnek egy idősebb nőhöz és ez talán jobb is így mindkettőjük számára. Ám nem szabad, hogy ez a tapasztalat mérvadó legyen! Attól még, hogy belefutnak egy ilyenbe, nem jelenti azt, hogy tök gáz, hogy ilyen idősek. Ezt nem szabad a korral szembeni kritikának felfogni. Különben sem garantált, hogyha fiatalabb lenne, akkor tutira összejött volna a dolog! Ez legyen inkább elismerés, hogy az érettsége megriasztotta a férfit. Amúgy is, nagyon jól tudjuk, hogy sokan pont az érett nőket kedvelik!

 

Tehát jól látható, hogy a korunk csak akkor „bánthat” bennünket, lehet számunkra kritika tárgya, ha mi annak fogjuk fel. Még akkor is, ha van egy bunkó párunk vagy randi partnerünk, akinek a száját az hagyja el, „Mit akar egy ilyen vénasszony?” meg hogy „Bocs szívem, de már nem olyan feszesek a cicijeid, nem kívánlak!”. Még az ő sértő szavaikat se vedd fel, már csak azért se, mert ezer százalék, hogy ők sem tökéletesek. Mindegy hogy mi, de nekik is meg van a maguk hibája. Lehet, hogy csak a saját hibáját látja meg benned, mert nagyon sokszor kritizáljuk meg azt a másikban, amit magunkban sem szeretünk.

 

szegyelli a korat 05

 

De itt van egy másik példa is, miért bánthatja egy nőt a kora: Egy 50 éves hölgyismerősömnek nemrég volt a szülinapja. Nagy partit tartottak neki és ott van a négy unokája is. Miközben mindenki őt éltette és nevettek, játszottak, őt elfogta a rémület, hogy Úristen már 50 éves. Már unokái vannak. Hirtelen felrémlett neki, hogy mennyi mindent nem próbált ki az életben, mennyi mindenről maradt le, mennyi mindent szeretetett volna. Úgy érzi elkésett, neki harangoztak. Egy csomó mindent elkezdett bánni, hogy mit és miért nem tett meg, hogy másképp kellett volna cselekednie és a gondolat, hogy ő már csak lassan csak egy nyugdíjas nagymama marad majdnem teljes letargiába taszította. Szerencsére észbe kapott, mert bakker, talán nem minden úgy alakult, mint tervezte és nem valósította meg az összes álmát és igen, lemaradt dolgokról, de hatalmas családja van, négy szépséges unokával. Rengeteg barátja van és sokan szeretik. Az élete tulajdonképpen teljes, az egészsége is rendjén van. Ha mégis elégedetlen és még utazni szeretne vagy megtanulni festeni, akkor tegye azt, mert a kor nem szabhat határt. Ne használjuk kifogásnak, ne mondjuk, hogy „már úgyse”, mert még 50 felett is megvalósíthatjuk a terveinket és élhetünk izgalmas életet!

 

Megint más a tészta kicsit az 50-60 év közöttiekkel, akik arról panaszkodtak nekem, hogy elfelejtenek dolgokat, állandóan fáradtak, sokszor nincs kedvük semmihez és egyre több a kellemetlen egészségügyi panaszuk. Őket is meg lehet érteni. Néha még őket is elragadja a pánik, hogy elvesztették a szépségüket és mennyi mindenről maradtak le. Én annak a híve vagyok, hogy sosem késő. Az egészségünkért és a lelki jólétünk is rengeteget tehetünk és nincs mit szégyellni a korunkon, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne érezzük, ne lássuk. Ezek csak számok, nem tükrözik feltétlenül a valódi korunkat. Vannak, akik belül jóval fiatalabbak és vannak, akik öregebbek. Az a fontos, hogy te hogy érzed magad, hogy te milyennek éled meg a korodat!

 

szegyelli a korat 04

 

Végezetül, hadd mondjam el, hogy a férfiakat is tudja bántani a koruk. Egy 43 és egy 52 éves férfi is egyaránt arról számolt be, hogy mennyire bántja őket, hogy hullik a hajuk, kopaszodnak, őszülnek, már nem olyan izmosak, hogy egyre kevesebb energiájuk van a szexhez. A 43 éves titokban attól fél, hogy mind emiatt kiábrándul belőle a neje, de még az 52 éves is, csak ő attól fél, hogy a tizenkét évvel fiatalabb párja lép le, aki egy életvidám, örökmozgó, kalandozó nő. Úgy érzi, ő már nem képes ezt a lépést tartani és így is nagy sokára jött neki össze a dolog, mert korábban a nők őt is a kora miatt utasították el.

 

Figyeljetek! Szégyelljétek magatok, ha rosszat tettetek, ha másnak ártottatok, de ne szégyelljétek a korotokat! Ahelyett, hogy csak az árnyoldalait látnátok és minduntalan csak a negatív oldalát veszitek észre, lássátok meg, hogy mennyi jó is rejlik benne! Igen, érettek, bölcsebbek, tapasztaltabbak vagytok. Ha tesztek érte, még mindig lehettek szépek és egészségesek. A korotok legyen elismerés számotokra, hogy sokat látott, sokat élt személyiségek vagytok. Már tudjátok, mire vágyik a párotok, vagy legalábbis mi lehet a jó az újdonsült kedvesnek. Már nem kell hatalmi játszmákat folytatni, ha egy jól összeszokott házaspárt alkottok. Nézz a családodra, a gyerekeidre, az unokáidra és örülj annak, hogy ők vannak, akik általad létezhetnek, mert életet adtál nekik és ez nagy dolog! Gondold végig mit értél már el az életedben és ha úgy érzed, már azért bőven tettél le az asztalra, veregesd meg a válladat. Ám ha úgy véled, nem így van, vagy csak még szeretnél „élni”, akkor előtted a lehetőség. Ismétlem, a kor nem lehet semminek az akadálya. Azzal töltöd meg az életedet, amivel csak akarod.

 

szegyelli a korat 03

 

Legyen számotokra jó példa Madonna, George Clooney, bármely kortalannak számító sztár. Igen, talán költenek is az egészségükre, a külsejükre, mint mindenki más. De nem ezen fog múlni az eredmény. Hanem azon, hogy őket fűti az élet, hogy jól érzik magukat a bőrükbenNem kamu, hogy ami bent van, az látszódik kívül is. Ha téged is van, ami vagy aki éltessen, egy párod, vállalkozásod, tehetséged, karrieredet, hited, hobbid, akármid, amiért tudsz lángolni, akkor te is kortalanná válsz. Ne csak azon kattogj, hogy ráncos, úszógumis vagy és magas a vérnyomásod és mennyi mindened fáj. Próbáld meg elterelni ezekről a gondolataidat, próbáld meg jól érezni magad és boldognak lenni, hiszen aki örül, elégedett, aki igazán megéli az életét, annak nem marad sem ideje, sem energiája, de egyáltalán eszébe sem fog jutni azon kattogni, hogy milyen más negatívumok is vannak az életében.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Létezik még önfeledt szex 30 felett? Na és mi van az 50-esekkel?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!