Nagyon sokan vannak, akik kisállatot tartannak, és akik egyenesen imádják őket. Sőt, jobban szeretik a házi kedvencüket az embereknél, netán egy rokonnál és családtagként kezelik. A kérdés csupán az: mi ezzel a baj? Talán beteges lenne, hogy Bodrit vagy Hógolyót jobban szeretik más emberekhez képest?

 

 

jobbanszeret hazialatt 01

kép: unpslash

 

Valószínűleg mindannyian ismerünk olyat, aki imádja a macskáját, a kutyáját, a kacsáját, a delfinjét, bármilyen kisállata is van. Viszont sokak számára elfogadhatatlannak tűnik az, hogy ezek az emberek jobban szeretik a kisállatukat az embereknél, sőt, akár egy családtagnál is. Ennek a megértésében talán segítségedre lesz az alábbi a kutatásnak az eredménye:

 

Jack Levin és Arnold Arluke 240 diák érzelmi reakcióját vizsgálták meg azzal kapcsolatban, ha egy gyermeket, egy kutyát vagy egy felnőttet bántalmaztak. Hírek formájában mutatták meg nekik és az derült ki, hogy kutyák és gyerekek bántalmazását sokkal rosszabbul viselték, semmint a felnőttekét. A gyermekeket és az állatokat jóval kiszolgáltatottabbnak találták, semmint a felnőttet, aki meg tudja védeni magát. A vizsgálat során arra is fény derült, hogy az életkor és az állat fajtája is meghatározó lehet azzal kapcsolatban, miért szeretik egyesek jobban az állatokat. Továbbá az is kiderült, hogy a kutyákat az emberek úgy látják, mint egy kisgyereket, illetve családtagot.

 

Ez azért elég elfogadható ok arra, miért szerethetik egyesek jobban a kisállatukat. Pláne, ha megvizsgálunk olyan helyzeteket, mint mondjuk a magányos, kirekesztetett fiatalét. Szekálják a suliban, nincsenek barátai, persze, hogy a cicája lesz számára a legjobb barát. Ugyanígy lehet ezzel így az elhanyagolt gyermek, a magányos szingli vagy idős néni, a nehezen megnyíló, befelé forduló felnőtt. Mindegyik esetben meg lehet érteni azt, miért inkább a közvetlenül elérhető kisállatot választják, aki feltétel nélkül szereti őket.

 

jobbanszeret hazialatt 02

 

De mi van azokban az esetekben, ahol mondjuk nem játszik közre a magány vagy a szeretethiány? Vagy ahol egyszerűen jobban szeretik Fifit semmint magát a szülőt? Ugyanis ilyenről is hallani, hogy egyesek jobban szeretik a kutyájukat a saját anyjuknál, apjuknál, nagyszülőnél. Szerencsére úgy tűnik, ez alól a gyerek kivételt képez, mert ott már komoly probléma lenne, ha egy anya jobban szeretné a Gombóc Arthurt a saját gyerekénél.

 

Erre is létezik magyarázat! Hiszen lássuk be, nem mindenkinek volt álomba illő gyerekkora és kapcsolata a szüleivel vagy valamely rokonával. Ahol igen, ott ritkán fordulhatna elő, hogy valaki előbb választaná a macskáját, semmit a saját anyját. Ha valaki bántalmaztak, elhanyagoltak, nem kapott elég figyelmet és szeretetet, akkor azt meg lehet érteni, hogy a későbbiek folyamán, miért nem a szüleihez, nagyszüleihez fog kötődni és miért inkább a házi kedvencéhez. Bolyhoska sosem ütötte meg, nem hanyagolta el, nem szidalmazta, mindig csak ad neki.

 

A kutyák és sokszor a macskák számlájára írják azt, hogy gyakran sokkal hűségesebbek, mint az emberek. Jóval együttérzőbbek, figyelmesebbek, nem bántanak, nem hazudnak, nem használnak ki, nem lopnak meg, nem törik össze az ember szívét. Mentesek a gyűlölettől, a hátsó szándékoktól, minden olyan emberi tulajdonságtól, amit nem szívlelünk az emberekben és amelyek miatt már megégettünk magunkat velünk kapcsolatban.

 

jobbanszeret hazialatt 03

 

Persze mindettől függetlenül, hogy ezeket mind-mind meg lehet érteni, nem jelenti azt, hogy ne ölthetne beteges méreteket. Elvégre nem egészséges, ha valaki annyira függni kezd a kutyájától, macskájától, hogy nem képes kialakítani emberi kapcsolatokat. Nem bízik meg bennük, nem keresi a kapcsolatot velük. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ők állatok, mások az igényeik, mint az embereknek és ezért igenis állatként kell kezelni őket. Nem vágynak körömlakkozásra, divatos öltöztetésre, bundafestésre.  Lehet őket ápolni, kell is törődni velük, de nem szabad minden tekintetben emberként bánni velük. Hagyni, hogy tönkre tegyék a holmikat vagy korlátlanul éljenek és uralkodjanak felettünk. Ahogy a gyerekeknek, nekik is kellene határok.

 

Márpedig, mint tudjuk, sokan gyerekként kezelik őket. Talán mert nem lehetett sajátjuk vagy mert már kirepültek a gyerekeik. Amíg ezzel nem szorítanak ki másokat az életükből vagy nem jelentkezik egyéb hátránya, nincs is ezzel baj. Egyesek számára elfogadható, ha valaki ilyen mértékben szereti a kisállatát, mások számára nem. Ezt mindenki döntse is el maga. De igenis vannak bizonyos keretek, ami között normális a macskánk, a kutyánk iránt érzett nagyfokú szeretet.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Érdekes, hogy mindig csak akkor keresnek, amikor pénzre van szükségük!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!