Talán te is megfigyelted már. Akár azért, mert kiszúrod a hazugságot és zavar, hogy mindenki megpróbál átverni téged. Akár amiatt, mert te magad is hazudsz, mint a vízfolyás. De tény, hogy egyre több ember emeli művészi, profi szintre a hazudozást és megeshet, hogy már arra sem emlékeznek, mikor voltak utoljára őszinték magukkal vagy másokkal.

 

 

hazudozas 01

kép: unsplash

 

Vannak még kivételes emberek. Valószínűleg nem sokan, de akadnak. Egyeseknek még jelent valamit az őszinteség. De már régóta nem számít igazi értéknek az emberek körében. Úgy tekintenek rá, mint a fájdalmat, káoszt, problémákat előidéző jelenségre, ezért inkább mellőzik. Helyette választják a fedőrétegként használható hazugságot, ami viszont folyamatosan lemállik és ügyelni kell rá, hogy visszapótolják.

 

Nézz csak bele a tükörbe. Ki néz vissza rád? Egy erős, független személyiség vagy valaki olyan, aki betegesen függ mások szeretetétől és ezért vállalja az örökös porhintést? Vagy csak egyszerűen gyengének, tehetségtelennek tartod magadat és nem hiszed, hogy hazugság nélkül bármit is elérnél? Hiszen a hazugság célja az, hogy előnyhöz jussunk és megkapjuk azt, amire vágyunk. Hazudunk magunknak, így kerülve el a kellemetlenség érzetét. Nem is olyan szar a kapcsolatom. Nem is terrorizál annyit lelkileg a párom. Nem is olyan elviselhetetlen a munkám. A legutóbb nem is voltam túl szigorú a barátnőmmel. Nem is vagyok annyira kritikus. Akárhányszor megjelenne az igazság vakító fényként az életünkben, gyorsan elálljuk az útját, nehogy megvilágítsa azt a sötét vermet, amit magunknak ástunk és ahol a félelmeinkkel kísértenek bennünket.

 

hazudozas 02

 

De persze senkit sem áll meg ott, hogy csak magát álltatja. A hazudozók a világ legnagyobb illuzionistái és nem csak magukat képesek egy kreált világban tartani. Elhitetni magukkal, hogy boldogok, holott szenvednek. Ugyanúgy átverik a környezetüket is. Azt mondjak másoknak, amit hallani akarnak, mert tudják, hogy ez a magány ellenszere. Inkább elhallgatják, mi bántja őket, semmint konfliktus legyen belőle, ami megtépázhatná a kapcsolatot. A hazugságok révén jutnak a vágyott szeretethez, figyelemhez, törődéshez. Ha kell, másnak adják ki magukat, és egyáltalán nem rettenek vissza attól, hogy akár egy életen át csak hazudjanak. Azzal nem törődnek, hogy testileg és lelkileg is belefognak roppanni. A hazugság ad reményt, sőt, erőt ad nekik és az, amihez általa jutnak.

 

Azok sem szívbajosak, akik így akarnak pénzhez jutni vagy éppen előnyösebb poszthoz a munkahelyükön. Nem számít, hogy ehhez kit kell átverni vagy besározni. Ez a baj a hazugsággal, ha az ember sikeres benne, akkor felbátorodik és egyre nagyobb kihívásokat vállal. Vagy a félelem vagy éppen a siker vezérli, hogy egyre nagyobbakat hazudjon. Azt hihetnénk, úgy az ilyen ember úgysem bírja majd sokáig. Előbb-utóbb belebukik. Elfelejti, mit hazudott vagy kiderül az igazság. Az is lehet, hogy egy szép napon megunja a hazudozást.

 

hazudozas 03

 

Aki ezt hiszi, az téved. Hacsak nem derül ki az igazság, egyesek lazán képesek egy életen át hazudni. Ehhez vannak hozzászokva. Erre kondicionálták magukat. Ha még egy napon meg is unnák, akkor sem hagyják abba. Addig még nagyobb lesz a félelem, mint motiváló erő, hogy fenntartsák, amit a hazugságok révén felépítettek. A legrosszabb az, hogy sokan nemcsak magukat „nevelik” hazugságra, hanem a környezetüket. A tanácsaik arról szólnak a barátaiknak, a rokonaiknak: hazudj és összejön. Hazudj és nem hagy el. Hazudj és megoldódik.

 

Még akár a gyerekeiket is erre nevelik. Tudatosan vagy tudattalanul, de sok gyerek azt látja, hogy a szüleik ezt csinálják, és ezt tanulják meg. Mégis, milyen nemzedéket nevelnek a hazug emberek? Már most is elkeserítő, hogy ennyi megbízhatatlan, látszatember van. Mi lesz így a jövőben? Tényleg senkiben sem lehet majd megbízni? Meg kellene állítani ezt a folyamatot, de csak úgy lehetne, ha az emberek nem a hazugságokban látnák a siker és a megoldás kulcsát. Újra értéket kellene adni az őszinteségnek. Ám ez egy nagyon hosszú folyamat lenne és keveseknek van hozzá kedve és türelme, hogy végigcsinálja. Mindenki azonnali eredményre vágyik. Pedig amíg a hazugságot ruházzuk fel értékkel, és toleráljuk, ne is számítsunk sok jóra!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A társadalmunkat mérgező eszme: A tökéletesség látszatának hajszolása

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!