Ha igen, nem vagy vele egyedül! Sőt, rengeteg ember van ezzel így. Nemcsak a saját kedvencét szereti jobban, hanem összességében az állatokat. Amennyiben választaniuk kellene, kinek adományozzanak, kinek segítsenek, az állatokra fognak voksolni. Alapvetően nincs ezzel semmi baj, bár érdemes eltöprengeni azon, miért van ez így.

 

 

jobban szereted az allatot az embernel 01

 

 

kép: pinterest.ru

 

Az nagyon is jó dolog, ha valaki szereti az állatokat. Pláne akkor, ha annyira szívén viseli a sorsukat, hogy képes akár valamilyen módon segíteni őket, akár azzal, hogy időnként önkéntes munkát végez egy menhelyen vagy anyagi szinten támogatja a különböző szervezeteket. Ez nagyon szép, dicséretes és példaértékű dolog. Az is teljesen érthető, hogy a legtöbb állatbarát, akinek saját kisállata van, sokkal jobban szereti egy másik embertársához képest. Igenis, képesek vagyunk szorosan kötődni a kedvencünkhöz, méghozzá azért, mert családtagként tekintünk rá. A kutatások is bizonyították, hogy hajlamosak vagyunk emberként tekinteni a kutyánkra, macskánkra, mintha egy kicsi szőrös csecsemő lenne.

 

Persze ennek is meglehetnek a maga hátulütői. Egyrészt nem egészséges – az állatnak sem – ha elfelejtjük, hogy ő állat és nem gyerek, tehát másféle bánásmódot igényel. Ahogy az sem szerencsés, ha képesek vagyunk feladni az életünk bizonyos pontjait azért, hogy a kiskedvencünkkel legyünk. Nem jó, ha csak és kizárólag az állattartásnak élünk, és elhanyagoljuk emberi kapcsolatainkat.

Ugyanakkor nemcsak a saját kisállatunkért vagyunk képesek aggódni és akár köveket megmozgatni, lásd az összefogást tavaly nyáron az Amazonas-medencéért folytatott küzdelemért vagy éppen az Ausztrál tüzek túlélőiért. Igazán nemes lélekre és nagy szívre vall az, hogy képesek vagyunk akár egy jelképes összeget küldeni azért, hogy az ott dolgozók életben tartsák az állatokat.

 

Egy 2017-es kutatás is rávilágított arra, hogy sok embert jobban foglalkoztat az állatok sorsa, semmint az embereké. A Society & Animals nevű kiadvány közzétett egy izgalmas tanulmányt, amelyben 240 diáknak mutattak kamu újsághíreket rendőri jelentésekről, amelyekben embereket, kisbabákat vagy kutyákat támadtak meg baseball ütővel. Nem túl meglepő, hogy a legtöbb diákot a kutyák és a kisbabák helyzete aggasztott a legjobban. És nem ez az egyetlen tanulmány, ami azt igazolja, hogy sok-sok ember inkább az állatokat oldalára áll, semmint a felnőtt emberekére. Mi ennek az oka? Talán az, hogy az állatok – vagy éppen a babák, gyerekek – olyan cukik és szeretnivalóak?

 

jobban szereted az allatot az embernel 02

 

Nem kimondottan. A közös jellemző bennük az, hogy kiszolgáltatottnak, magatehetetlennek érezzük őket. Ezért van az, hogy a Facebookon megjelenik egy hír egy állatbántalmazásról, mindenki elátkozza az elkövetőt – de még az anyját is – és ha tehetnék, máglyára is küldenék. Mert egy felnőtt ember képes volt bántani egy állatot, ami jó esetben is max visszaharap, visszakarmol, de nem fog vascsövet fogni vagy puskát és lövi le az embert. Lássuk be, az embernek jóval több lehetősége van kárt okozni, életet kioltani, mint egy kutyának vagy macskának. Ezért is érthető az emberek felháborodása, amikor olyan hírt látnak, hogy élve elástak egy kutyát vagy felakasztottak egy cicát, netán felgyújtottak egy sündisznót. A süni hol fog odacammogni az emberhez, hogy a pici kis öngyújtójával felgyújtsa?!

 

Tehát érthető, miért érzi sok ember azt, hogy több szeretet, figyelem és akár pénz jár az állatoknak. Hiszen ők nem tudnak magukról gondoskodni bizonyos tekintetben. Nem tudnak maguknak élelemre kérni, nem tudják azt mondani, hogy fogadj be, ments meg. Mindemiatt azt gondoljuk, hogy egy felnőtt ember jobban képes egyedül boldogulni. Kérhet segítséget, elmehet dolgozni, de mindenképpen nagyobb eséllyel találhatja fel magát. Természetesen ez sem igaz minden emberre, de való igaz, hogy az embereknek valamivel jobbak az esélyei.

 

jobban szereted az allatot az embernel 03

 

Továbbá, ha megnézed a híreket, miről szólnak? Emberek ölnek embereket, lopnak, csalnak, hazudnak, bántalmazzák egymást vagy a gyerekeket. Emberek támadnak állatokra és halálra kínozzák őket. Szó sincs arról, hogy milyen megátalkodott lény is az ember. Az is tagadhatatlan, hogy itthon is lehet hallani arról, hogy a kutya megtámadta az embert, és ezért el kellett altatni, bár tegyük hozzá, hogy sok esetben megint csak nem ok nélkül támadja meg az a jószág az embert… sok ilyen sajnálatos baleset megelőzhető lenne.

 

Azt pedig sokan nem tudják, hogy történnek állattámadások is az emberek ellen, pláne az Ázsiai meg Indiai térségben. Ugyan ott sem ok nélkül megy neki a tigris az embernek, hanem a területvesztés okozta következmények miatt. Ha már szinte egy szomszédban lakik az emberrel, elkerülhetetlen, hogy találkozzanak és mivel vadállat, sajnos támadással érhet véget egy ilyen randevú. És abban is van igazság, hogy az állatok is harcolnak egymással az állatvilágban a területért, a párosodási jogért vagy éppen a rangért a hierarchiában.

 

Ám ők ösztönből teszik. Az ember nem ösztönből választja a háborút, a gyilkosságot, a mindenféle gyerek-, feleség és férjbántalmazást. Igen, lehetne mondani, hogy beteg elmék, ám ez sem mondható el mindenkiről. Tehát az embertől el lehetne várni, hogy józan vagy legalábbis bölcs döntést hozzon. Az agresszióját, a pocsék gyerekkorát, ne az állatokon akarja kiélni. Ne az állatok sanyargatásával akarjon felvágni. (Már ami a fiatalokat illeti.) Elvégre döntés kérdése, hogy valakit megerőszakolnak, megvernek vagy megölnek. Ebből kifolyólag érthető, miért érzik sokan azt, hogy az emberekben jóval több gonoszság rejlik, semmint az állatokban. Ellenben szerencsére akadnak jó emberek is. Erről sosem szabad megfelejtkezni!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mi alapján döntöd el, kinek adakozol? Annak, aki látszólag rosszabb helyzetben van?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!